Acu labsajūtai - 20/20 likums

#

Cik bieži Tu vingro? Visiem sen ir zināms -  fiziskas aktivitātes un regulāra pavingrošana nāk par labu veselībai un lieliskai pašsajūtai!

Un kādēļ lai tā nebūtu arī ar acīm? Lai skaidri uztveru apkārtējo pasauli bez acs muskuļiem nekur. Acīm ir 6 ārējie muskuļi, kuri nodrošina acs rotāciju visos iespējamos virzienos, kā arī acī darbojas īpaši sarežģīta sistēma, kas iekļauj muskuļa un acs lēcas kopdarbību, lai nodrošinātu skaidru attēlu.

 

Mūsdienās arvien vairāk tiek izmantotas digitālās ierīces, tieši tāpat arī nemainīga paliek mājasdarbu pildīšana vai grāmatu lasīšana. 

Jo ekrāns ir mazāks, jo acs tiek piepūlēta daudz vairāk. Šāds redzes sasprindzinājums var radīt dažādas sūdzības, piemēram, galvas sāpes, acu apsārtumu, graušanu, diskomfortu, svešķermeņa sajūtu.

Svarīgi ir saprast, kas tieši šīs sūdzības ir izraisījis, jo iespējams tiek lietotas nepareizas kontaktlēcas, vai arī tādas ir nepieciešamas.

 

Ikvienas acis pēc intensīva darba tuvumā var justies nogurušas, un lai šo diskomfortu samazinātu, es iesaku pamēģināt acu treniņus. Svarīgi atcerēties, ka nekādi šāda veida acu treniņi nevar atbrīvot jau no esošiem korekcijas līdzekļiem, bet gan tikai uzlabot acs pašsajūtu.

20/20 LIKUMS

Ik pēc 20 minūtēm uz 20 sekundēm paskaties vismaz 6 metru attālumā vai ideālā variantā ārā pa logu – tālu prom, tādējādi atslābinot acis. Kopumā 1 h laikā tas sastādīs 1 minūti, ko veltīsi, lai paskatītos tālumā. Sākumā vari izmantot atgādinājumu, ja šo ir grūti atcerēties.

 

PAUZE NO VISA

Ik pēc 45 minūtēm, izmantojot redzi tuvumā, paņem pauzi visam un izvēdini galvu, pie reizes arī atpūtini acis.

 

PAMATA VINGROŠANA

Vērs aci uz augšu un noturi 5sek. Samirkšķini

Vērs aci uz leju un noturi 5sek. Samirkšķini

Vērs aci uz augšu un noturi 5sek. Samirkšķini

Tad seko šāda paša vingrinājuma izpildīšana, skatoties pa labi un kreisi, slīpi uz augšu pa labi un slīpi uz leju pa kreisi, kā arī slīpi uz augšu pa kreisi un slīpi uz leju pa labi. Vēl ar acīm var ‘’zīmēt’’ astoņnieku vai arī apļot pulksteņrādītāja virzienā un pēc tam pretēji.

 

TUVUMĀ - TĀLUMĀ

Ja slodze acīm nav tik liela, tomēr vēlies uzlabot acs pašsajūtu, var veikt šādu vingrinājumu: skatīties uz ļoti tuvu novietotu priekšmetu un tad pārslēgties uz tālumā novietotu priekšmetu, katru reizi pārliecinoties, ka priekšmetus redzam skaidri, un tad pārslēgties no viena attāluma uz otru, atkārtojot 10 reizes.

 

Bet atceries - vislabāk par acu labsajūtu jautā savam optometristam! Redzes speciālists ieteiks Tev piemērotākās kontaktlēcas un to kopšanas šķīdumu. Kā arī pastāstīs par redzes vingrinājumiem acu veselības nostiprināšanai.