Redzes pasliktināšanās, ko darīt?

#

Lai mēs pilnvērtīgi varētu baudīt dzīvi, ir svarīgi uztvert un izjust apkārtējo pasauli. Šeit lieti noder mūsu sešas maņas. Taču nav šaubu, ka ar redzi mēs uztveram lielāko daļu informācijas, tādēļ tieši redzes pasliktināšanās izsauc tik lielu satraukumu. Ko darīt un kā rīkoties? 

Atbilde ir šķietami vienkārša - jādodas pie speciālista, tomēr diez vai visiem ar šādu atbildi pietiks, tādēļ mēģināšu visu izskaidrot sīkāk.

Redzes pasliktināšanās var būt saistīta ar pārlieku lielu slodzi, strauju augšanu, apkārtējās vides nelabvēlīgu ietekmi, acu traumām vai slimībām, vielmaiņas traucējumiem, vitamīnu trūkumu un vēl daudziem citiem faktoriem. Ir skaidri redzams, ka visu šo novērst ar mellenēm, burkānu sulu un uztura bagātinātājiem neizdosies, tādēļ nepieciešams kāds, kas pārzina redzes sistēmu, tās darbību, un atradīs pareizo risinājumu katrai no problēmām. Pie kā tad meklēt palīdzību? 

Pie acu ārsta mēs vēršamies, ja redzes pasliktināšanās:

  • notikusi ļoti strauji ( minūšu, stundu, dienu laikā);
  • pavada acu sāpes, izdalījumi, plakstu iekaisums;
  • notikusi pēc acu vai galvas traumām;
  • notikusi pēc acu vai galvas operācijām;
  • notikusi pie medikamentu lietošanas (gan lokāli pilienu veidā, gan orāli sistēmisku slimību ārstēšanai, piemēram, cukura diabēta vai hipertensijas ārstēšanai).

 Pie redzes speciālista jeb optometrista vēršamies, ja redzes pasliktināšanās ir:

  • notikusi pakāpeniski ilgāka laika intervālā (pusgada, gada laikā, bērniem pēc skolas gaitu atsākšanas rudenī);
  • ir diskomforts darot darbus, kur jāskatās tuvumā (visbiežāk cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma);
  • atšķirīga dažādos diennakts laikos un pie dažāda apgaismojuma;
  • atkarīga no slodzes un noguruma;
  • bez acu sāpēm, izdalījumiem;
  • nav bijušas ne acu, ne galvas traumas.

Cik ātra rīcība ir nepieciešama. Pie ārsta vajadzētu vērsties tūlīt pat, kad ir konstatēta redzes pasliktināšanās, pie optometrista var vērsties jebkurā brīdī, kad pašam tas ir ērtāk.

Jo vairāk informācijas, jo labāk varēs atrisināt Tavas sūdzības. Vēršoties pie ārsta vai optometrista vēlams ņemt līdzi visu iespējamo informāciju - iepriekšējās vizītes izrakstu, briļļu vai kontaktlēcu recepti, lietoto medikamentu sarakstu, kā arī pastāstīt, kāda ir Tava ikdiena, kādos apstākļos novērojama redzes pasliktināšanās.

Vizītes laikā acu ārsts novērtēs anatomiski acu struktūras un iespējamos to bojājumus, veiks papildus izmeklējumus un izrakstīs nepieciešamos medikamentus ārstēšanai.

Optometrists apzinās redzes funkcionālās pasliktināšanās cēloņus un iespējamos risinājumus redzes uzlabošanai. Ja būs nepieciešams - izrakstīs brilles, kontaktlēcas un ieteiks to kopšanai pareizos līdzekļus. Tomēr ne vienmēr tiks izrakstītas brilles vai kontaktlēcas. Dažreiz režīma vai apgaismojuma maiņa, vitamīnu uzņemšana vai mitrinošo pilienu lietošana, kā arī fizisko aktivitāšu ieviešana ikdienā,  mazina redzes stresu un uzlabo redzes sajūtu.

Ja neesi īsti pārliecināts, kurš no speciālistiem Tev ir nepieciešams, droši vari vērsties pie sava optometrista, jo tas ir primārais redzes aprūpes speciālists, kurš izvērtēs, kāda un cik steidzīga rīcība ir nepieciešama. Un atceries, ka “kaut ko” darīt lietas labā ir labāk nekā nedarīt neko ;)

 

Ieva Rikena,

optometriste