Kā veidojas kontaktlēcu stiprumi?

#

Mūsējais, Tu taču zini, ka ar briļļu recepti vien nepietiek, lai noteiktu, kādas kontaktlēcas būs piemērotas Tavām acīm, vai ne? Bez tādiem interesantiem un mazāk saprotamiem parametriem kā lēcas liekuma rādiuss un diametrs, ko atrodam kontaktlēcu receptē, ir arī šķietami vienkāršais un visiem saprotamais kontaktlēcu stiprums dioptrijās. Tomēr vienam tas identiski sakrīt ar briļļu recepti, kamēr citam pat ļoti atšķiras no izrakstītās briļļu receptes. Mēģināšu ieviest skaidrību, kāpēc tā.

Lēcas optisko stiprumu ietekmē lēcas materiāla blīvums, virsmas izliekums un attālums, kādā tā novietota attiecībā pret mūsu aci. Tieši pēdējais nosaka, kāpēc briļļu un kontaktlēcu receptes var būt atšķirīgas.

Vienkāršākajā no gadījumiem optometrists nosaka nepieciešamo optisko stiprumu, mainot mazos apaļos stikliņus īpašajā proves rāmītī. Tā attālums līdz acij ir standartizēts ( 12-14mm attālumā no acs), bet, ja tā nav, speciālists pats nomēra, kādā tas atrodas. Kad pareizā optika noteikta, tiek veikts pārrēķins, lai kontaktlēca, kas ir uzlikta tieši uz acs( tas ir, par 12-14mm tuvāk nekā briļļu lēca) radītu tādu pašu redzes sajūtu un kvalitāti kā piemeklētā briļļu lēca un nebūtu ne par stipru, ne par vāju. Ja lēcas optiskais stiprums ir zem 3.50 līdz 4 dioptrijām, tad tās stipruma izmaiņas ir ļoti nelielas un var neņemt vērā – stiprumi briļļu un kontaktlēcu receptēs būs vienādi. Ja stiprums pārsniedz 4 dioptrijas, tad noteikti “-” kontaktlēcu stiprums būs mazāks kā brillēs, bet “+” kontaktlēcu stiprums būs lielāks kā brillēs.

Sarežģītākā variantā briļļu receptē katrai acij var būt savs stiprums, kā arī papildus komponentes un grādi, kādās tās jānovieto, taču kontaktlēcu receptē to var arī nebūt. Tas nozīmē, ka redzes speciālists ir veicis pārrēķinu un piemeklējis labāko variantu, joprojām nodrošinot pietiekoši labu redzes kvalitāti arī kontaktlēcās.

Dažreiz ar augstāk minētajām metodēm nepietiek. Sarežģītā briļļu recepte tiek pārrēķināta tā, ka arī kontaktlēcu recepte izskatās tikpat sarežģīta kā briļļu recepte. Te katrs no parametriem tiek rēķināts atsevišķi, ņemot vērā pat kontaktlēcas iespējamo kustību uz acs. Šādos gadījumos briļļu un kontaktlēcu receptēs var nesakrist neviens no redzamajiem lielumiem.

Vienmēr der atcerēties, ka redzes speciālisti ir tie, kas vislabāk pazīs dažādo kontaktlēcu materiālu optiskās īpašības, blīvumus un dizainus. Katrai acij tiks piemeklēts labākais kontaktlēcu veids un stiprums. Ja nejūties ērti ar savām esošajām lēcām, lūdzu neveic eksperimentus mainot stiprumus vai dizainu. Labāk piesaki vizīti un apmeklē optometristu, kurš vislabāk spēs izvērtēt problēmu un ieteikt labāko J

 

Ieva Rikena

Optometriste