Lieto kontaktlēcas jebkurā vecumā!

Kādreiz es nēsāju kontaktlēcas, bet tagad vairs nē, jo ar kontaktlēcām neredzu skaidri tuvumā – nevaru skaidri saskatīt telefona ekrānu, strādāt ar datoru, izlasīt ēdienkarti... Tagad nēsāju tikai brilles..

 

Šādu vai līdzīgu tekstu optometristiem gadās dzirdēt samērā bieži.

Kāpēc šāda situācija rodas, skaidro Manaslecas.lv optometriste Sarmīte Gžibovska.

 

Ja skaidrai redzei tālumā nepieciešamā optika nav liela ( līdz -3,00 dioptrijām), tad vecumā ap 40 gadiem cilvēki sāk ievērot, ka tuvumā viņiem ir vieglāk skatīties, brilles noņemot. Ar kontaktlēcām nav tik vienkārši – nevar taču ieiet veikalā, apskatīt plauktus, paņemt rokās produktu un tad izņemt kontaktlēcas, lai izlasītu, kas rakstīts uz etiķetes. Izjūtot šo tuvuma redzes diskomfortu, cilvēki mēdz atteikties no redzes korekcijas ar kontaktlēcām, lai nerastos šī neērtā un neveiklā situācija – es kaut ko neredzu tuvumā. It kā loģisks risinājums: pāreju tikai uz brillēm – tālumā visu redzu skaidri, bet, lai kaut ko izlasītu, noņemu brilles.

 

Otrs variants: brīdī, kad, skatoties tālumā, ir vajadzīgs viens optiskais stiprums, bet tuvumā cits, redzes speciālists izstāsta par progresīvajām jeb multifokālajām brillēm, bet ne par kontaktlēcām. Tieši tāpēc cilvēks uzskata, ka pie tādas redzes, kāda ir viņam, kontaktlēcas vairs neder un vienīgais redzes korekcijas veids ir progresīvās brilles.

 

Taču tas ir mīts! Ar šiem pacientiem man ļoti patīk strādāt, jo lielākajai daļai, pastāstot par multifokālajām kontaktlēcām, es atklāju jaunu pasauli. Šī sajūsma, kad bez brillēm var redzēt skaidri gan tālumā, gan tuvumā, ir salīdzināma ar tādu bērna prieku. Nav jau tā, ka brilles būtu kaut kas slikts, bet reizēm ir ērtāk bez tām – sportisku aktivitāšu laikā, svarīgā pasākumā, kad pie tērpa gribas uzlikt vēl kādu aksesuāru, ne tikai brilles. Galu galā vasaras sezonā jaunas, skaistas saulesbrilles, kas nav optiskās – arī tad būs nepieciešamas lēcas. Kontaktlēcas neaizstāj brilles, bet sniedz mums vairāk iespēju, līdz ar to – vairāk brīvības.

 

Pavisam īsi un vienkārši par to, kā darbojas multifokālās kontaktlēcas: kontaktlēcas centrālajā daļā ir iestrādāts gan optiskais stiprums, kas mums ir nepieciešams skaidrai tāluma redzei, gan optiskais stiprums tuvuma redzei. Kā gan mūsu acis un smadzenes neapjūk un saprot, kura kontaktlēcas optika ir jāizmanto? Īstenībā pie šāda stāvokļa mūsu redze jau sen ir adaptējusies: iedomājies logu, uz kura ir lietus lāsītes. Ja es gribu apskatīt šīs lietus lāsītes, es uz tām skatos un tas, kas atrodas aiz loga, man nekādā veidā netraucē (būtībā manas smadzenes pārējo attēlu ignorē), bet, ja es gribu apskatīt to, kas atrodas aiz loga, tad es skatos tālumā un dažas lietus lāses uz tā man netraucē, jo smadzenes tās ignorē.

 

Protams, vislabāko risinājumu klientam mēs atradīsim uz vietas redzes pārbaudes laikā. Optometrists noskaidros cilvēka redzes nianses un ikdienas vajadzības un pēc tā piemeklēs piemērotākās kontaktlēcas, neatkarīgi no tā, vai klientam jau ir kontaktlēcu pieredze, vai nē. Jo jūs, kā kontaktlēcu lietotāji, jau zināt, ka lēcām ir dažādi materiāli, izmēri, nēsāšanas ilgumi un režīmi, un katram cilvēkam noteikti var atrast īstās kontaktlēcas jebkurā vecumā.

 

Ja jūti, ka arī Tev varētu būt aktuālas multifokālās kontaktlēcas, nāc ciemos uz redzes pārbaudi un uzzini vairāk!