Astoņi ieteikumi kontaktlēcu lietotājiem vasarā

Vasara jau klauvē pie durvīm – drīz gribēsies gan šmaukt uz jūru sauļoties un peldēties, gan sagaidīt saulrietu Lavijas otrā galā. Tādēļ der pārliecināties, ka ikdienas skrējienā neesam aizmirsuši pāris nozīmīgas lietas, kas saistītas ar kontaktlēcu lietošanu vasaras laikā:

 

Pirmais - nekad nelieto kontaktlēcas peldoties. Acu lielākais drauds ir ūdenī esošie mikroorganismi, kas nokļūstot zem lēcas, var neatgriezeniski bojāt redzi. Situāciju sarežģītāku padara arī fakts, ka neviens no pasaulē pieejamajiem medikamentiem nespēj pilnvērtīgi tikt galā ar šo infekciju, tāpēc prognozes vienmēr ir diezgan bēdīgas. Kā alternatīvu ūdens prieku baudīšanai vari izvēlēties optiskās saulesbrilles un optiskās peldbrilles, kuras meklēt vari mūsu draudzīgajā Outlet Optika.

 

Otrais - izvēlies pagarinātas lietošanas kontaktlēcas. Tās dos acij komfortu visas dienas garumā un ļaus baudīt vakaru arī tad, ja tas neplānoti kļūs garāks par 4-5 stundām. Te gribu īpaši izcelt mūsu piedāvātā zīmola ReFresh Eyes Smart piedāvātās mēneša un vienas dienas lēcas,kuras ir plānas, mīkstas, kā arī to maliņas ir noapaļotos, tādējādi radot vēl papildus komfortu.

 

Trešais - UV aizsardzība. Acs aizsardzībai vajadzētu izvēlēties UV filtru saturoša materiāla kontaktlēcas, kādas mūzdienās ir gandrīz visas, bet acs pārējās daļas, plakstiņus un ādu ap acīm aizsargāt ar saulesbrillēm. Tā kā kontaktlēcu lietošanas laikā acis kļūst jutīgākas pret apkārtējās vides kairinājumiem, tad saulesbriļļu lietošana palielinās vispārējo redzes komfortu.

 

Ceturtais - acs mitrināšana. Vasarā daudz laika pavadām ārpus telpām, kur acis pakļautas saules svelmei un vēja brāzmām, bet iekštelpas nav iedomājamas bez kondicionēta gaisa. No acs pastiprinātas izžūšanas neesam pasargāti nekur, tādēļ mitrinošos, kontaktlēcu lietotājiem paredzētos pilienus turēt pa rokai iesaku vienmēr. Mani personīgie favorīti ir BioDrop zīmola piedāvātie acu pilieni, kas ir īpaši radīti kontaktlēcu lietotājiem, kā arī nesatur konservantus.

 

Piektais – vasara ir jābauda bez bēdu, tādēļ labāk izvēlies vienas dienas kontaktlēcas, ko vakarā tikpat labi var izņemt kā savā vannasistabā, tā arī lidostā vai teltī pie ugunskura.

 

Sestais – vienmēr pa rokai mazais kontaktlēcu kopšanas komplekts garāka ceļojuma vai pārlidojumu laikā. Tajā noteikti jābūt atrodamam kontaktlēcu konteinerim, neliela tilpuma kopšanas līdzeklim, mitrinošiem pilieniem un roku dezinfekcijas līdzeklim (vai salvetēm). Šādu ceļojuma komplektu iesaku turēt rokas bagāžā vai autobusa salonā līdzi paņemtajā somā.

 

Septītais – atpūta bez lēcām. Lai cik aktīva un gara ir mūsu diena, miegā pavadītās stundas iztiekam bez kontaktlēcām. Sapņu krāsas ar kontaktlēcām košākas nekļūs, bet nepietiekamā skābekļa apmaiņa radzenē var novest pie nevēlamu asinsvadu augšanas tajā, kā arī zem lēcas veidojas silta, bezgaisa telpa mikroorganismu attīstībai. Kodolīgi sakot – gulēšana ar lēcām ātri vien novedīs pie komplicētām redzes problēmām, kuru laikā lēcas nevarēsi lietot vispār vai ilgstoši.

Ir lēcas, kuras ir paredzētas diennakts lietošanai, bet pirms lem par labu šo lēcu iegādei, kopā ar savu redzes speciālistu noskaidro, kāds lēcu lietošanas laiks un režīms ir piemērots tieši Tavām acīm!

 

Astotais - uzmanīgi ar kosmētiku! Ja ikdienā lieto kosmētiku, tad zini – to nedrīkst ieberzēt acīs. Ja ikdienā kosmētiku nelieto – atceries - arī sauļošanās krēms ir kosmētiskais līdzeklis, un tā sastāvā esošie ķīmiskie savienojumi – galvenokārt konservanti - var radīt iekaisuma procesu acs audos.

 

Īsi un kodolīgi – baudi sauli, nepeldies ar lēcām, mitrini acis un rūpējies par acu un lēcu tīrību, neaizmirstot tās izņemt miedziņa laikā!

 

Ieva Rikena

Optometriste